tirsdag 4. januar 2011

Bollebaking, garnhandling og enda mer kjolestrikk

I dag hadde jeg lovet ungene å bake boller. Så da måtte jeg jo holde det jeg lovet. Tenkte jeg skulle dele oppskriften med dere. Ungene syns dette er verdens beste boller. ;-)

Susan's boller:
 • 1kg hvetemel til å begynne med. Tilsett gradvis mer til du får passelig konsistens på deigen. Den skal være litt klissette/ løs.
 • 200 g smør, smeltes
 • 200 g sukker
 • 1-2 ts kardemomme
 • 7 dl melk
 • 50 -100 g gjær
 • 2 egg
Varm melken til den blir lunken, tilsett smeltet smør og pisket egg. Bland det tørre for seg selv, før du tilsetter det i væsken. Elt deigen godt, gjerne 5-8 min i kjøkkenmaskin.
Det er ingen forheving på denne oppskriften, så da kan du lage bollene, kanelsnurrer eller hvetestang med en gang. Bollene etterheves på lunt sted i 1-2 timer. Stekes på 225 grader, midt i ovnen i 8-10 min.

Varianter:
 1.  Kanelsnurrer: Del deigen i to. Kjevle ut en del av gangen. Smør på smør med vanlig smørkniv, strø på sukker og kanel.  Rull sammen en pølse, og del den opp i 18 passende biter. Denne oppskriftn gir ca 36 kanelsnurrer/ boller. Pensle med egg og strø på perlesukker. 225 grader i 8-10min.
 2. Vaniljestang med marsipan og pistasjenøtter: Du får tre stenger av denne oppskriften. Del deigen i tre deler. Trill hver del til en lang pølse før du kjevler den ut. Legg Vaniljekrem i midten av feltet. Skjør marsipan i tynne skiver som du legger oppå vaniljekremen. Strø på hakkede pistasjenøtter. Skjær resten av deigen på siden av vanilje/ marsipanfeltet i striper (som fiskebein) Flett disse over marsipanfeltet. Pensle med egg og strå på perlesukker og hakkede pistasjenøtter. Denne er vanvittig god. ;-) Stekes nederst i ovnen på 200 grader i 20-25 min.Jeg er med på en kjolealong på Norsk strikkeforum. Har jo hengt meg helt opp i den Maxi toppen, og nå prøver jeg meg på en variant til meg selv. Blir spennende å se om den passer..! Kan jo hende jeg bommer helt med maskene. Og tråden jeg strikker med har jeg aldri strikket av før. Gammelt garn som jeg har arvet etter farmoren min. Ikke helt min lillafarge, men men garnet er fint, mykt og litt glitrende. ;-) 
Har kommet meg ett lite stykke på vei.Ellers så har jeg jo blitt så fristet til å strikke Nessie sjal av Kauni. Tok meg en kjapp tur til byen for å titte på Husfliden om de hadde dette garnet inne. Men desverre...det hadde de ikke. Ble tipset der om att det hadde åpnet en ny hobby butikk i gågata, og att de hadde hatt flerfarga garn. Måtte jo ta meg en tur dit også da, når jeg først var i byen. Kjøpte med meg noen nøster med festlig sokkegarn fra Schoppel Wolle. Ble med noen nøster hjem...kunne jo blitt en kjole eller to ut av den summen de nøstene kostet. :S

En liten situasjonscollage ;-) To nyskjerrige hunder som gjerne vil se hva matmor holder på med..hohoho ikke alltid like lett å få tatt bilder her i huset!

4 kommentarer:

 1. Nam nam de bollene så kjempegode ut ....takk for at du deler oppskrift, herved lagret ;o)) (selv om det kanskje ikke er det som er best for kroppen om dagen...hihi) . Nydelig garn du har kjøpt, spennende å se hva du tryller frem. Maxi toppen din ser ut til å bli kjempeflott !

  SvarSlett
 2. Å nå føler jeg meg bittelittegranne skyldig for fine garnfangsten.... *kniser* Kjempespennende at du dikter ivei kjole til deg selv! :)

  SvarSlett
 3. Ååå nå fikk jeg lyst på boller! De så kjempegode ut!

  Nydelig farge på maxitoppen du strikker. Blir spennende å se hvordan den blir til slutt. Regner med du sier i fra på Casa etterhvert?

  Ha en flott dag!

  SvarSlett
 4. Å det var dårlig gjort Susan. Å legge ut de bollene, NAM. fikk lyst å hive meg rundt å bake, men har (U)heldigvis ikke gjær, hihi. Phu..
  Kjempe fin farge på farmor garnet da. gleder meg til å se den ferdig ! Klem

  SvarSlett